Citadelpark Gent

Buskruitfabriek Cooppal Wetteren

Vliegvelden WO I Regio Gent

WO I Munitiepark Kwatrecht

De Dodendraad

De Hollandstellung - Duitse WO I bunkerlinie

Reichsschüle Flandern - SS-School Kwatrecht

Duitse Atlantic Wall Radarpost - Goldammer

WOI en II Munitiedepot De Ghellinck Zwijnaarde

Duitse gangen onder centrum Gent WOII

Publieke WOII Schuilplaatsen Groot Gent

Het Fort van Eben Emael

KW-linie

WO I - Kwatrecht - Melle

18 daagse veldtocht gekoppeld aan TPG

Neergestorte B17 te Kwatrecht 19-09-1944

De bevrijding WO II van de regio rond TPG

Details van de legers:

Gesneuveldenlijsten:

Contact en onbeantwoorde vragen

Media-aandacht

Copyright

Links

De Bunkerroute en Bunkerwandelingen

De meeste wandelingen zijn ondertussen ook uitgebreid met hetzelfde parkour op de website RouteYou. Hierdoor kunt u op het stukje dat u op elk van de parcours vindt, eenvoudig op het kaartje zelf inzoomen en zelfs overgaan op luchtfoto's. Op de link zelf kunt u de bijhorende detailkaarten eenvoudig downloaden zodat u ze eventueel kunt meenemen op de fiets- of wandeltocht. Men kan er zelfs de parkouren downloaden voor gebruik op bepaalde GPS toestellen. Samen met de geschreven uitleg moet het heden toch goed doenbaar zijn de verschillende routes vrij juist te kunnen volgen. Alvast veel plezier ermee.

Informatitief worden ook geleidelijk aan op de pagina's van de wandelingen rechtstreekse linken gelegd naar de bunker die steeds in de buurt terug te vinden zijn.

De Originele Bunkerroute (Oosterzele) - ( Was orgineel bewegwijzerd). Dit was een bestaande uitgestippelde bunkerwandeling. Ze bestaat reeds van 2006 (+/- los van de website toen deze net opstartte). De volledige wandeling is ongeveer 13 kilometer lang en loopt over het glooiende terrein dat het bruggenhoofd bestreek. Deze wandeling zou echter niet meer onderhouden worden door de gemeente Oosterzele. Er ontbreken ondertussen al enkele bordjes. Op basis van de gps-wandeling kan je ze natuurlijk nog zonder problemen wandelen. Wel jammer dat men van een gemeente als Oosterzele eerst moet de indruk krijgen dat ze geweldig met hun bunkerwandeling begaan zijn om dan na enkele jaren als de wandeling bij iedereen wat naambekendheid heeft, te moeten merken dat ze hun eerder opgezette projecten niet meer onderhouden of ondersteunen.

Het is wel een fraaie wandeling voor wat betreft de keuze van onverharde kleine wegeltjes, alleen jammer dat deze wegeltjes zeker niet het ganse jaar even goed worden onderhouden. Hierdoor is het pad over bepaalde stroken soms nauwelijks toegankelijk.

Ook worden ontzettend veel kansen om meer bunkers te zien te krijgen op de route gemist. Er zijn zeker betere varianten om meer bunkers te zien binnen een zelfde zone en afstand, mogelijk.

Laatst geactualiseerd op 18/05/2022.

De Alternatieve Bunkerroute (Oosterzele). Deze wandeling is een variant van 10 km lang op de uitgepijlde bunkerroute te Gijzenzele. Persoonlijk vind ik het wat jammer dat de originele bunkerroute wel heel wat kansen mist om bunkers te zien. Vaak neemt ze rare andere, vaak wel mooie veldwegeltjes maar gaat hierdoor anders eenvoudig zichtbare bunkers, missen. Bij deze een kortere variant die er wel meer zichtbaar zal maken dan de originele route doet.

Start dan ook onderweg niet met het volgen van de bestaande pijlen wanneer u deze ongetwijfeld zult tegenkomen omdat u dan opnieuw de originele route zult beginnen volgen.

Deze wandeling heeft uiteindelijk wel met de mogelijks zelfde problemen te maken dan de originele bunkerroute. De wandeling loopt over een aantal smalle wegeltjes die zeker niet het ganse jaar even goed worden onderhouden. Hierdoor is het pad over bepaalde stroken soms nauwelijks toegankelijk.

Laatst geactualiseerd op 18/05/2022.

De Halvemaanroute is een kortere variant van de vroegere Bunkerroute van ongeveer 8.5 km lang. Deze route wordt voortaan ook hier vermeld omdat er toch teveel vragen over gesteld worden in mijn richting.

Laatst geactualiseerd op 18/05/2022.

De Bunkerroute is een fraaie fiets- of autotocht van 105 km lang, langs ongeveer evenveel zichtbare bunkers van Bruggenhoofd Gent. Af en toe krijgt u ook kleine uitbreidingen om andere kort tegen het parcour gelegen bunkers te kunnen vinden of zien.

Laatst geactualiseerd op 19/05/2022.

De Lange Bunkerwandeling te Kwatrecht-Melle. Een langere wandeling van 18km langs praktisch alle nog bestaande en locaties van afgebroken bunkers op het grondgebied van Kwatrecht (Wetteren) en Melle. Dit is een hoofdzakelijk landelijke wandeling onder andere door minder bekende groene gebieden op grondgebied Melle. Laatste geactualiseerd op 19/05/2022.

Bunkerwandeling Kwatrecht-Melle (10 km) (Ooit in 2013 uitgepijld). Dit is een kortere versie van de lange bunkerwandeling. Ze komt praktisch langs alle nog bestaande bunkertjes in de zone die ze doorkruist. De wandeling verloopt grotendeels over zeer landelijke wegen. (Veel onverhard). Ze werd voor het eerst ingewandeld op 13/12/2010 als de eerste bunkerwandeling Kwatrecht-Melle georganiseerd door de website zelf.

Sinds augustus 2013 werd deze wandeling vanaf de kerk te Kwatrecht ook gemerkt zodat ze vlot volgbaar zou moeten zijn zonder een plannetje mee te sleuren. De merktekens en het gevolgde systeem zijn dezelfde als de Grote Routepaden alleen zijn de merktekens Wit-Geel.

Laatst geactualiseerd op 19/05/2022

De Korte Bunkerwandeling te Kwatrecht-Melle. Een kortere versie van de vorige wandeling die ons met zijn 5.5km langs een aanzienlijk gedeelte van de nog bestaande en locaties van afgebroken bunkers op het grondgebied van Kwatrecht (Wetteren) en Melle, brengt. Dit is een hoofdzakelijk landelijke wandeling onder andere door minder bekende groene gebieden op grondgebied Melle. Deze wandeling is bij droog weer ook te doen voor kinderwagens.

Ik vermoed dat deze wandeling ook gegidst wordt aangeboden door de gemeente Wetteren. Weet dat de website niets te zien heeft met die georganiseerde wandelingen en hierdoor ook niet kan instaan voor de historische context die hierbij wordt verkondigd. Ook zullen structuren die bij rondgangen georganiseerd door de website bezoekbaar zijn in dat geval zeker niet ingericht of bezoekbaar zijn als ze standaard zijn afgesloten tegen vandalisme.

Laatst geactualiseerd op 19/05/2022.

De Bunkerwandeling te Muntekouter. Een wandeling langs het grootste gedeelte van de bunkers op Muntekouter (6,2 km lang). Deze wandeling werd ingewandeld, wel in een lichtjes andere versie, tijdens een infoavond over de bunkers te Munte op 5 april 2008.

Laatst geactualiseerd op 19/05/2022.

De Korte bunkerwandeling te Munte. Een korte wandeling (3.2 km) langs een vijftal bunkers op het grondgebied Munte. Deze korte wandeling wordt om de twee jaar gewandeld als herdenking van mei 1940 in Munte onder de naam "Betonnen Getuigen, stille getuigen", een organisatie van de Muntenaar.

Laatst geactualiseerd op 19/05/2022.

De bunkerwandeling Munte-Moortsele (10 km). Dit betreft een zeer landelijke bunkerwandeling die start aan de kerk van Munte en op zijn verste punt het centrum van Moortsele bereikt. De wandeling maakt in feite de verbinding tussen de originele Oosterzeelse bunkerroute en de reeds bestaande wandeling op Muntekouter. Het betreft zeker een van de meest landelijke wandelingen die op de website te vinden zijn.

Laatst geactualiseerd op 19/05/2022.

De bunkerwandeling op het grondgebied van Semmerzake (6.5 km). De originele wandeling werd voor het eerst ingewandeld bij de dauwtrip georganiseerd door het Davidsfonds, afdeling Gavere, op zondagochtend 22 maart 2009. Een verslagje van deze wandeling en een iets uitgebreidere wandeling over hetzelfde grondgebied vindt u op deze link.

Laatst geactualiseerd op 19/05/2022.

Gegidste wandelingen in het Citadelpark te Gent

Sinds Februari 2019 kunnen via de website ook gegidste wandelingen aangeboden worden in het Citadelpark te Gent met inbegrip van de hierin aanwezige restanten van de oude Citadel en de nog aanwezige volledig opgeruimde Commandobunker.

Let op, groepen zijn beperkt tot 15 personen per rondleiding omwille van veiligheidsredenen.

Indien u aan zo een wandeling zou wensen deel te nemen, mag u mij hiervoor altijd mailen inclusief het aantal personen alsook de voor- en achternamen van de personen die zouden mee wandelen. Ik zal jullie dan op een wachtlijst zetten voor toekomstige wandelingen of verdere afspraken regelen in geval van grotere groepen die beter apart gegidst kunnen worden.

Normaal is het niet de bedoeling nog mailings rond te sturen om nieuwe geinteresseerden aan te trekken voor deze wandelingen. Wel zou ik per maand 1x extra wandelingen voorzien om zo de wachtlijsten geleidelijk aan weg te werken.

Indien u ook op die manier wenst op de lijst gezet te worden, mail mij op info@bunkergordel.be en verstrek mij de nodige info om u in de lijst op te nemen.

U hoort in dat geval nog van mij.

Mvg
Luc Van de Sijpe
www.bunkergordel.be
info@bunkergordel.be

Laatst geactualiseerd op 19/05/2022

Er bestaat altijd de mogelijkheid bovenstaande wandelingen uit te voeren onder begeleiding. Ik wil in die gevallen gerust de wandeling zelf begeleiden. U krijgt in dat geval wat meer technische uitleg over de bunkers die onder de wandeling in het zicht komen. Mochten jullie hierin geinteresseerd zijn, neem dan gerust contact op. info@bunkergordel.be.

Ook bestaat altijd de mogelijkheid tot het ontwerpen van een meer lokale wandeling in eventueel op het moment nog niet bewandelde zones van de bunkerlinie. Dit soort wandelingen is ook altijd mogelijk maar vraagt wel meer voorbereiding. Voor die wandelingen is wel in eerste instantie een groter bezoekersaantal en voorbereidingstijd nodig.